Tällaisissa tutuissa, vaikka silmät kiinni onnistuvissa ja kymmeniä kertoja tehdyissä resepteissä on se ongelma, ettei varsinainen resepti tulekaan ihan lonkalta. Ainesosien suhteet muuttuvat varmaankin joka kerta. Tässä(kään) ei siis kannata jäädä reseptin orjaksi, sillä kastike kestää kyllä pienen sooloilun. Esimerkiksi viinin, tuorejuuston ja kerman määrät ovat vähän sinne päin ja niiden suhteita muuttamalla kastikkeesta saa helposti niin paksua kuin haluaa. Kylmäsavulohen voi korvata hyvin myös lämminsavulohella, vaikka kylmäsavulohen vahvempi maku sopii mielestäni paremmin tähän kastikkeeseen. Eikä se lohen määräkään nyt niin järjettömän tarkka ole. Olen itse monet kerrat tehnyt tämän ruuan juhlapöydän "jämäkaloista" eikä silloin tosiaankaan tule punnittua kalan määrää.
Lohipasta
oliiviöljyä paistamiseen
1 pieni tai keskikokoinen sipuli
1,5 dl valkoviiniä
150 g ruohosipulituorejuustoa
TAI 150 g maustamatonta tuorejuustoa + 3 rkl ruohosipulisilppua
2 dl ruokakermaa
150 g kylmäsavulohta
sitruunanmehua
suolaa, mustapippuria myllystä
ruohosipuli- tai tillisilppua
tagliatelle-pastaa
Kuori ja puolita sipuli. Leikkaa puolikkaat ohuiksi siivuiksi. Lämmitä öljy kattilassa keskilämmöllä ja freesaa sipulisiivuja öljyssä muutama minuutti niin, että ne muuttuvat läpikuultaviksi ja pehmeiksi. Älä kuitenkaan ruskista sipuleita.
Lisää valkoviini kattilaan ja anna kiehahtaa, jotta alkoholi haihtuu pois. Lusikoi tuorejuusto mukaan ja sekoita. Jos käytät maustamatonta tuorejuustoa, lisää se tässä vaiheessa kattilaan, mutta lisää ruohosipulisilppu kastikkeeseen vasta ihan lopussa.
Kun tuorejuusto on sekoittunut tasaisesti viinin joukkoon, lisää ruokakerma. Sekoita ja kuumenna kiehumispisteeseen. Sen jälkeen vähennä lämpöä ja anna kastikkeen kuplia viitisen minuuttia.
Viipaloi kylmäsavulohi sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Lisää kalapalat kattilaan, sekoita ja sammuta hellan levy. Purista mukaan sitruunan mehua oman maun mukaan ja rouhaise perään mustapippuria. Maista ja lisää suolaa tai muita mausteita tarpeen mukaan.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Annostele kastike lautasille pastan päälle tai sekoita pasta ja kastike keskenään ennen tarjoilua. Koristele ruohosipuli- tai tillisilpulla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti