26. syyskuuta 2017

Uunijuurekset paahdetulla valkosipulikastikkeella

Olen huomannut, että monet ruuat yhdistyvät vahvasti ihmisiin tai tapahtumiin. Britakakuista, voileipäkakuista tai muista taidokkaista leivonnaisista tulee mieleen mummini kun taas mamman bravuuri olivat lihapullat. Isosiskoni esitteli minulle tacot 1990-luvulla ja kantarellirisottoa tarjoilin herra Vähänvielälle kun ensimmäistä kertaa kokkasin hänelle. Häämatkamme mieleen tuovat ruuat ovat tomaatti-mozzarella-salaatti ja maailman paras Alio, olio & prezzemolo, jonka söin pienessä ravintolassa Napolin kapeiden katujen sokkeloissa.

Uuunijuurekset ovat ainakin omasta mielestäni yhden, aikanaan harrastuksen yhteen tuoman ja hyvin ruokaorientoituneen ystäväporukkani nimikkoruoka. Tätä kokattiin porukalla mm. silloin kun yksi oli lähdössä pitkäksi aikaa ulkomaille ja myös silloin kun mentiin ihailemaan toiselle syntyneitä kaksosia ja hemmottelemaan tuoretta äitiä. Reseptikin on peräisin kahden ystävyksen siskolta.

Uunijuureksista on tullut myös oman keittiömme vakioruoka ja ihmekös tuo, niin helppo se on valmistaa. Reseptiä on helppo muunnella juureksia ja sieniä vaihtamalla ja käyttämällä erilaisia mausteita. Esimerkiksi pieni loraus valkoviiniä juuresten joukkoon paiston alussa tai esimerkiksi maustaminen chilillä antavat juureksiin ihan uuden maun. Paahdetun valkosipulin voi myös puristaa juuresten joukkoon jos haluaa tarjoilla juuresten kanssa jotain muuta kastiketta. Fetajuustonkin voi korvata vuohenjuustolla tai sinihomejuustolla. Variaatiot ovat siis tästä edullisesta ruuasta lähes loputtomat.  





Uunijuurekset

 uunipellillinen juureksia, esim. bataattia, perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, lanttua, punajuuria, maa-artisokkaa

2-3 punasipulia
4 valkosipulinkynttä 
oliiviöljyä
1 rasia herkkusieniä (tai vastaava määrä muita sieniä)
1 keltasipuli 
(1 kesäkurpitsa)
1 rasia kirsikkatomaatteja 
rucolaa
1 pkt fetajuustoa 
1-2 tl kuivattua timjamia
suolaa ja mustapippuria



Kuori ja pilko/lohko juurekset reiluiksi suupaloiksi. Lanttu kestää kypsyä muita kauemmin, joten pilko se vähän pienemmäksi kuin muut.

Kuori ja lohko punasipulit. Kuori myös valkosipulinkynnet ja litistä ne lappeelleen käännetyllä veitsellä.

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja laita valkosipulit pellille. Kaada päälle kunnon loraus oliiviöljyä ja pelti uuniin samaan aikaan kun laitat sen päälle (180 astetta). 

Vahdi, etteivät valkosipulit pala. Ota pelti uunista kun uuni on lämmin ja kaada joukkoon juurekset ja punasipulilohkot (ja paloiteltu kesäkurpitsa). Pyöritä juurekset öljyssä ja mausta timjamilla, suolalla ja mustapippurilla.

Paahda juureksia uunissa noin tunti tai kunnes ne ovat kypsiä. Kääntele niitä paiston puolivälissä.

Pilko herkkusienet ja silppua keltasipuli. Paista herkkusienet ja sipuli oliiviöljyssä pannulla. Pese ja halkaise kirsikkatomaatit. 

Kun juurekset ovat kypsiä, anna niiden jäähtyä hetki ja lisää joukkoon paistetut herkkusienet ja sipulit, kirsikkatomaatit ja rucola. Murustele fetajuustoa koko komeuden päälle tai lautaselle.

Tarjoa vihersalaatin ja paahdetun valkosipulikastikkeen kanssa.


Paahdettu valkosipulikastike


1 kokonainen valkosipuli
2 prk kermaviiliä
ripaus sokeria
suolaa ja mustapippuria
2 tl sitruunamehua
yrttejä maun mukaan

Laita valkosipuli foliosta tehtyyn "kuppiin" juurespellin reunaan tai omaan pieneen uunikestävään astiaan. Paahda valkosipulia uunissa noin 30-40 minuuttia. 

Anna valkosipulin jäähtyä ennen kuorimista. Purista valkosipulikynsistä sisus ulos ja survo haarukalla tai sauvasekoittimalla tasaiseksi massaksi. Lisää kermaviili ja mausta. 

Jos haluat voimakkaamman valkosipulin maun, paahda kaksi valkosipulia.

Kastike toimii erinomaisesti myös dippinä tuoreille vihanneksille tai perunalastuille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti